MADDİ TAZMİNAT
Türk Medeni Kanunu 174/1 Maddesinde ki "Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir." şeklindeki hüküm yasal gerekçesini oluşturur.
Boşanma neticesinde eşin maddi desteğinden yoksun kalınacak olması, maddi tazminat taleplerinin dayanağıdır.
Maddi tazminat talebinde bulunan eşin kusursuz ya da karşı tarafa göre daha az kusurlu olması gerekir.
MANEVİ TAZMİNAT
Türk Medeni Kanunu 174 Maddesinde ki "Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir." şeklindeki hüküm yasal dayanağını oluşturur.
Evlilik süresince karşı tarafın kusurlu davranışları nedeniyle kişilik hakları saldırıya uğrayan, elem, çile, cefa çeken eş, kusurlu olan karşı taraftan manevi tazminat talep etme imkanına sahiptir.
MADDİ VE TAZMİNAT MİKTARININ BELİRLENMESİ
Maddi ve manevi tazminatın, belirlenmesinde tarafların sosyal ekonomik durumları, kusurun ağırlığı nazara alınacaktır.
Varlıklı bir eşin maddi desteğinden yoksun kalınması halinde hükmedilecek maddi tazminat miktarı ile asgari ücretle çalışan bir eşin maddi desteğinden yoksun kalınması nedeniyle hükmedilecek tazminat miktarı bir olmayacaktır.
Yine zina gibi ağır kusurlu davranışla boşanmaya sebebiyet veren eş ile eşine yeterince ilgi göstermemesi nedeniyle boşanmaya sebebiyet veren eş aleyhine hükmolunacak tazminat miktarı farklılık arz edecektir.
Manevi tazminat açısından da tazminat hukukun genel hükümleri gözetilerek zenginleşme aracı olarak kabul edilebilecek miktarlarda tazminata hükmolunmaması gerekmektedir.